Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, lecz równocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
owoce morza z mozzarellą
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
ilgustoitaliano
Skąd w związku z tym wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – ściśle mówiąc należałoby dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.