Po restauracjach, które podają lokalne potrawy wyczekujemy w głównej mierze domowych kulinariów, czyli smakowitego jedzenia, przesytu i najwyższej jakości towarów, które stworzą piedestał kulinarny. To kłopotliwe, takie gotowanie to koszty oraz nieodzowność dogłębnego przestrzegania szablonowych przepisów, które dla wielu restauratorów nie są zanadto ekonomiczne. Skutkiem tego w Polsce coraz to mniej jest restauracji, które serwują autentyczne, polskie dania. Coraz to częściej powstają restauracje, w których serwuje się dania z zachodu lub też dalekiego wschodu – czas to odmienić! Również w Polsce, jak oraz na całym świecie jest wiele różnorodnych restauracji, barów i kawiarni. W większości wypadków są w nich serwowane dania z całego świata tak, by każdy mógł dopasować coś przyzwoicie do własnego gustu. Są niemniej jednak punkty, gdzie serwowane są tylko oraz wyłącznie lokalne potrawy. Powodem do dumy jest jednakże to, że takie miejsca nie są jedynie w Polsce. co dobrego podają w polskiej restauracji Bardzo miłe jest to, że kucharze z innych krajów starają się w swoim państwie przekazać chociaż zalążek polskiej kuchni. Istnieją również osoby, które żeby przypomnieć polskim emigrantom o ich ojczyźnie w obcych państwach zakładają rozmaite restauracje. To naturalnie dzięki temu każdy Polak, który mieszka przykładowo w Stanach i wybitnie sporadycznie jeździ do ojczyzny, ma prawo każdego dnia kosztować charakterystycznych dla kraju, w którym się wychował, potraw i ciast. Owy pomysł jest nadzwyczaj solidny oraz każdego dnia można przekonać się o tym, iż sprawdza się on oraz wspólnie z upływem czasu jedna sobie coraz większą rzeszę zwolenników.
Zobacz film