Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne jedzenie włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Italian Cuisine in Krakow Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film