Chcesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli przyzwoicie zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
Pizza Kraków
Jednak najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Sztampowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego trochę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest niesłychanie regionalne, również jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet prawnie nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza oraz najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest niezbędne oprócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży bądź 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ulubione akcesoria, chociaż wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – innymi słowy ozdobić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.